Op 23 augustus 2016 organiseerde de landelijke organisatie Leraren met Lef een onderwijsbijeenkomst op de Parade in Amsterdam. De laatste onderwijsinnovaties werden gepresenteerd en BreinPlein – een onderwijsinnovatieproject van Centrum Brein & Leren VU – was hierbij aanwezig. Meer dan 70 leraren werkten deze middag met de bouwmaterialen, puzzels en denktaken van BreinPlein die bedoeld zijn voor basisschool kinderen vanaf groep 4. We vonden het bijzonder om te worden uitgenodigd en aanwezig te zijn. In het filmpje is te zien hoe leraren met de materialen van BreinPlein aan het werk zijn.

BreinPlein bestaat uit een set van bestaande materialen die zijn voorzien van nieuwe instructies. Leraren kregen voorbeelden te zien van materialen die in de klas gebruikt kunnen worden. Er werd uitleg gegeven over het belang van instructies en het wijzen van de juiste route. Kinderen komen zonder instructies al heel ver, maar door ze de juiste route te wijzen komen ze nog verder. Ze houden het langer vol om met een taak te werken die niet meteen lukt. In het filmpje is te zien hoe leraren geconcentreerd met de materialen werken. Door logisch na te denken, samen te werken, te plannen en te handelen brachten ze de opdrachten tot een goed resultaat.

Bekijk hier het filmpje:

BreinPlein wordt op de basisschool ingezet met als doel de nieuwsgierigheid, het ruimtelijk denken en de executieve functies te stimuleren. Het basispakket van BreinPlein bestaat uit twee koffers met 12 taken. Deze taken zijn bouwmaterialen, denktaken en puzzels voorzien van bijpassende instructies. De instructies zijn ontworpen door neuropsychologen. Leerlingen leren eerst basisvaardigheden, later worden de opdrachten steeds complexer. Kinderen krijgen inspiratie door naar voorbeelden te kijken, maar ze worden ook geprikkeld om hun eigen creativiteit te gebruiken.

Voor meer informatie over BreinPlein

Informatievideo BreinPlein!: Klik hier
BreinPlein! stimuleert kinderen in denken en redeneren: een instructiefilm: Klik hier
Tekst | Jelle Jolles, Marleen van Tetering & Mathilde van Gerwen

 

Met dank aan: Leren met lef